HAMME – Het gemeenschapsonderwijs in Hamme biedt vanaf dit schooljaar een derde graad aan in de secundaire Miraschool. “We mogen ons meteen een atheneum noemen nu we eindelijk kunnen starten met een vijfde en volgend schooljaar met een zesde leerjaar”, zegt directeur Vincent Browet. “Met een leerlingenstijging van maar liefst 35 procent ten opzichte van vorig jaar kennen we bovendien een uitzonderlijke start van het nieuwe schooljaar.”

Vrijdagmiddag werd die derde graad van het nieuwe GO!-Atheneum Mira als een historisch moment ingewijd met een officiële ceremonie. “Onze regionale scholengroep Het Leercollectief en ikzelf hebben deze schaalvergroting grondig voorbereid”, zegt directeur Browet. “Er zijn nieuwe klaslokalen gecreëerd door interne verbouwingen en nog belangrijker is dat we alle vacatures van leerkrachten konden invullen. Onze unieke aanpak van de jongste jaren heeft voor een enorme groei gezorgd en meteen ook geëngageerde leerkrachten aangetrokken. Bij ons is er dus helemaal geen sprake van een lerarentekort.”

Geboortepiek

“Voor het eerst zijn er verscheidene studierichtingen volzet”, vervolgt directeur Browet. “De stijging van de jongste vijf jaren blijft zich doorzetten. Deze keer is dat niet alleen omdat we met een vijfde jaar starten, maar er is ook een sterke stijging van de instroom in het eerste leerjaar. Enerzijds moeten we de leerlingenaantallen relativeren, want we hebben ook te maken met een geboortepiek uit de jaren rond 2010, die nu voelbaar is in de secundaire school. Anderzijds plukken we de vruchten van onze ervaringsgerichte aanpak, waarvoor een aantal ouders en leerlingen bewust kiezen.” 

“In ons atheneum vinden we het belangrijk dat jongeren grondig kennis opdoen, maar ook dat ze die kunnen toepassen in de realiteit en de wereld van morgen. Daarom creëren we unieke leeromgevingen en verbinden we vakken waarin toekomstgerichte vaardigheden een belangrijke rol spelen.”

“Uitkijken naar eerste reis”

Timo Janses (16) is president van de leerlingenraad. “Deze eerste schooldag is voor ons heel bijzonder, omdat we met de klasgenoten uit het vierde jaar voor de eerste keer in de geschiedenis van de school hier onze finaliteit kunnen vervolmaken”, zegt de jongeman uit Tielrode. “We hebben nooit moeten uitkijken naar een andere school, omdat in februari al de oprichting van een derde graad was aangekondigd. We mogen meteen uitkijken naar de eerste buitenlandse reis en de eerste honderddagenviering in dit nieuwe Atheneum Mira.” Directeur Browet eindigt met een mooi statement: “We streven ernaar om onze scholieren te laten evolueren tot de beste versie van zichzelf.”